Citlivý turizmus

PARADOX NEBEZPEČNÉHO TURISTU

TURIZMUS SA DÁ ROBIŤ AJ BEZ NIČENIA PRÍRODY

Ochrana prírody na Slovensku je postavená na hlavu. Vyťažiť tisíce hektárov starých lesov uprostred národného parku je úplne v súlade zo zákonom, rovnako ako zabíjať stovky zvierat. Keď sa ale po lesnej ceste vyrýpanej buldozérom kvôli ťažbe dreva pohybuje turista, má problém. Možno ani netuší, že je v národnom parku, no porušuje tým zákon.

Je turista naozaj nebezpečnejší ako motorové píly, buldozéry, kamióny a pušky? Nie, nie je. V porovnaní s ťažbou, ktorá často úplne ničí celý les, od pôdneho prostredia až po druhy žijúce v korunách stromov, je reálny vplyv bežného turistu na les takmer nulový.

Zakazovať ľuďom pohyb v území kde je povolená ťažba a poľovačky je absurdné a malo by sa to zmeniť. Nejde pritom len o nevyváženosť práv obyčajných ľudí v porovnaní s právami privilegovaných záujmových skupín poškodzujúcich prírodu. Ľudia majú právo spoznať divokú prírodu. Len tak si k nej dokážu vybudovať pozitívny vzťah a môžu sa stať jej ochrancami a advokátmi.

Ak existujú výnimočné územia, ktoré sú naozaj také citlivé, že si ich ochrana vyžaduje obmedziť vstup, ľudia to pochopia. Takýto zákaz by však mal byť dostatočne opodstatnený a odborne obhájený. Dnes to tak ale nie je.

MY SME LES
Občianska iniciatíva
Sme ľudia, ktorým záleží na tom, aby sa zastavila devastácia národných parkov a vzácnych lesov na Slovensku.
MY SME LES na facebooku
Podporte nás
Je nás už 71168
2024 © Všetky práva vyhradené. My sme les - občianska iniciatíva.
Ďakujeme režisérovi Jonášovi Karáskovi za kampaňové video My sme les.